Migrän och huvudvärk
Vi är många som lever med migrän och huvudvärk som påverkar oss mer än vad många kanske vet.
Jag lever med en ovisshet att det när som helst ”smäller till” i huvudet och med en osäkerhet om det jag ska och vill göra verkligen blir av.  Besvikelsen över att ställa in en aktivitet pga huvudvärken är såklart jobbig och tråkig att skylla på och ibland känns det som att andra tror just det, att jag skyller på det. 
Jag är tacksam över att ha hittat en medicin som hjälper mig ganska så bra. 
Nedan delar jag några bra länkar och även tips om några saker man kan testa. 

Det är inte alla gånger som jag får ögonmigrän utan jag kan vakna med huvudvärk som så fort jag rör på mig så eskalerar det och blir nästintill outhärdlig. Men jag har inte dokumenterat ner det då jag själv klassat det som vanlig huvudvärk. Så det är först de senaste åren som jag börjat se ett mönster. Jag har dessutom börjat förstå de olika faserna och hur pass påverkad jag blir efteråt ända upp till 5-7 dagar.

Kall handduk
En kall handduk på huvudet hjälper mig när jag har ont i huvudet. Jag har även en ishuva som jag använder ibland, den väntar i frysen på att jag ska använda den. Läste ett annat tips om att lägga mjöl i en påste och lägga in i frysen, den är formbar och kyler. Har testat det och är mjukare och behagligare än ishuvan men tappar kylan lite för fort.

Vätskeersättning och citron med salt
Bra att ta i samband med ett migränanfall.
En del blir hjälpta av att i samband med de första känningarna att ta saften av en citron och 1 tsk salt. Man kan ta vatten och sen salt och sen citronsaft. 

Magnesium
Förebyggande och det finns en del vetenskapliga studier kring detta.
 

Värma händerna
Om man värmer händerna behöver kroppen jobba med det och drar då ihop kärlen på andra ställen och då även i huvudet vilket kan lindra smärtan. Jag har köpt handvärmare som man trycker på och som då aktiveras och blir varma. Har dem i sänglådan och testat någon gång med bra resultat. 

Jordnötssmör
En del säger att de tar en msk jordnötsmör innan de går och lägger sig och att det är förebyggande. Har inte testat.

Bra kudde
Att ha en bra kudde är en förutsättnig. Vi är alla olika så här behöver man testa sig fram. En del gillar tempurkudde, jag själv använder kudden Simon från Hemtex. Den fungerar bra för mig.


Har du bra tips som hjälper dig?
Skicka e-post till huvudont@gittanuniverse.com

Några länkar:
Huvudvärksförbundet
Leva med migränYrsel.com